Cum înțeleg copiii, Yoga?

Vine Alesia acasă și îmi spune: ” Mama, vrei să ne înveți despre Yoga la școală, când avem Săptămâna Altfel ? Am propus eu, că putem face Yoga cu tine și toți copiii vor. Ca atunci, când făceam dansuri împreună, pentru serbările școlare. Ce zici? “

Mi s-a părut o idee excelentă, să îmi petrec timp de calitate cu acești copii minunați, pe care îi cunosc încă de la clasa pregătitoare.

Întrezăream o conjunctură nouă și pentru mine, dar și pentru ei. Nu mai prezentasem Yoga copiilor până atunci! Mă gândeam că vor fi ușor reticienți, însă, de cum i-am întrebat ce cred ei despre Yoga, au răspuns imediat: relaxare, flexibilitate, respirație. Erau pregătiti deci, să afle mai multe despre această practică.

Ne-am asezat în cerc, pe salteluțele de Yoga sau prosoapele din dotare și am început o frumoasă calatorie împreună. Am citit cartonașe cu mesaje motivaționale, menite să îndrume spre o gândire liberă, realistă și practică. Am încercat și învățat tehnici de respirație și am descoperit minunatele sunete ale bolului tibetan.

I-am găsit mai receptivi decât mă așteptam și foarte seriosi în a executa posturile cât mai corect. Îi puteam chiar auzi respirând conștient, când treceau prin fiecare postură. Pe alocuri am și chicotit la denumirile haioase ale posturilor Yoga, sau când un năsuc înfundat se auzea mai zgomotos în timpul respirației.

Cert este că, am simțit acea vibratie energetică, ce ne-a făcut să ne simțim foarte bine împreună, să ne descoperim și să ne punem la încercare potențialul.

Am încheiat clasa cu meditația ghidată. Fiind prima lor experiență de acest fel, se mai scărpinau, se mai fâțâiau, sau încercau să se abțină din râs. Important este că au reușit să ducă la bun sfârșit relaxarea, spunându-mi că sunetele melodioase ale bolului tibetan i-au destins.

Atunci când au revenit în șezut și au deschis ochii, o fetiță a exclamat: ” Wow! Asta a fost super tare!” Cum așa, o întreb eu? ” Mă simt atât de relaxată și odihnită, ca și cum aș fi dormit.” Nici nu vă imaginati cât de mare a devenit deodată inima mea, pentru starea de liniște și deconectare, pe care au experimentat-o.

Cam așa înteleg copiii Yoga…cu sufletul deschis către cunoaștere, cu multă curiozitate și dorința de a învăța ceva nou. Yoga le vine atât de natural și liber, creează un mediu non-competitiv, unde pot fi ei așa cum vor, așa cum simt.

Yoga aduce beneficii fizice și mentale copiilor. Le corectează postura corporală, le dezvoltă frumos musculatura și flexibilitatea. În plus, îi învață să fie calmi, să își controleze emoțiile, să respire corect și să gândească pozitiv. Îi ajută să interacționeze, să fie parte din echipă, să se accepte, să înțeleagă lumea înconjurătoare, într-un mod firesc și natural.

Ar fi ideal ca Yoga să fie introdusă în grădinițe și școli, așa cum se întamplă deja în multe țări. Și ei au responsabilițăti care îi pot copleși, și ei intră într-o rutină care îi obosește, așadar Yoga îi poate ajuta să găsească echilibrul fizic, mental și emoțional de care au nevoie.

Namaste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six − 6 =

0

Your Cart