Aruncăm, reciclăm sau reutilizăm vechea saltea de Yoga?

Inevitabil, după 1-2 ani de practică Yoga, vine acel moment când trebuie să înlocuim salteaua yoga cu una nouă, din cauza uzurii acesteia în timp. Suntem foarte atașati de saltelele noastre, sunt parte din noi și spațiul nostru  personal. Un fel de “covor fermecat al lui Aladin” pe care pășim cu dorința de eliberare din ritmul haotic al vieții, de a ne aseza în corp și minte, prin respirație și introspecție.

Când totusi este momentul de a face o nouă achiziție, întrebarea este: Ce facem cu salteaua veche? O aruncăm sau îi gasim o altă utilizare?

Hai să descoperim câteva alternative!

Dacă vorbim de o saltea eco-friendly, fabricată din plută, iută, cauciuc natural, bumbac sau chiar și fibre de cânepă, atunci am putea s-o aruncăm direct la tomberon, fără teama că va impacta negativ mediul înconjurator. Dar oare merită cu adevărat aruncată? N-am vrea să-i prelungim viata?

În schimb, dacă ne referim la o saltea din PVC, TPE, EVA, cauciuc sintetic, atunci nici să nu ne gândim s-o aruncăm la tomberon. Astfel de materiale sunt un real pericol pentru mediu, poluează , devenind încă un produs toxic în vârful munților de plastic care ne înconjoară deja. Ne putem orienta către un punct de colectare deșeuri Reciclare PET-uri și plastic (colectaredeseuri.ro), sau pur și simplu să-i găsim alte utilizări practice.

Salteaua nu foarte deteriorată, fără miros și  ciupituri evidente:

  • Donăm cuiva la început de drum în Yoga.
  • Donăm unui studio de Yoga, unde nu sunt niciodată suficiente saltele. Sau unei școli, pentru orele de sport
  • Posibil să fie utilă la un adăpost de animale, sau pentru transportul animalelor de companie în masină, protejând astfel de păr și murdărie, tapițeria mașinii
  • Folosim când mergem în drumeții cu cortul sau la pescuit

Salteaua vizibil uzată, ruptă, pătată, poate fi decupată în diferite forme și mărimi, pentru:

  1. Covoraș ușa de la intrare sau în baie
  2. Protecție pentru genunchi când faci treabă în casă sau în curte
  3. Suport mouse calculator
  4. Suport pentru bolurile de mâncare ale patrupezilor
  5. Sub ghivecele de flori
  6. Confectionăm propriul “bulletin board” pentru birou
  7. Sub mobilă sau picioarele scaunelor, pentru a nu zgaria parchetul și a evita alunecarea.

Să nu uităm!

Salteaua de Yoga trebuie curățată și dezinfectată  temeinic  înainte de a o dona sau reutiliza.

Ghandi spunea: “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

Acum că știm cum stă treaba cu salteaua veche de Yoga, ar fi minunat ca noua achiziție să fie sustenabilă. Poate fi mai costisitor ce-i drept, dar este o alegere înțeleaptă pe termen lung. Folosim mai puțin, dar cu respect pentru Mama Pământ. Adio toxicitate, adio alunecare pe saltea, adio colțuri ridicate care ne deranjau în timpul posturilor.

Cu fiecare dintre noi, schimbând modul în care acționăm, facem bine planetei. Poate ne gândim că e nesemnificativă implicarea noastră, însa puțin de la tine cu puțin de la mine, construim obiceiuri sănătoase pentru o viață armonioasă….exact ca și în practica Yoga.

Citind exemplele de mai sus, posibil să fi intuit deja câteva idei proprii de pus în practică.  Împartășește-le și cu noi, te rog!

Reducem, reutilizăm, reciclăm, spunem Nu plasticului!

Namaste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 8 =

0

Your Cart