Ce este Yoga?

Termenul Yoga își are rădăcina în cuvântul sanscrit „YUJ” care înseamnă „a lega”, „a uni”.

Ființa umană reprezintă uniunea dintre corp, minte și suflet. Integrarea armonioasă a acestor aspecte se poate obține și menține prin yoga. De aici și ideea de autodisciplină a omului prin yoga, pentru a liniști partea rațională a personalității și a începe procesul de eliberare și regăsire a sinelui.

Yoga de astăzi folosește scrieri, cunoștințe și aspecte adunate de-a lungul a mii de ani. Una dintre cele mai reprezentative este Yoga-Sutra a lui Patanjali, în care sunt descrise amănunțit cele opt ramuri yoga, ce constituie nucleul disciplinei.

Ramuri Yoga

 1. Yama – Moralitatea
 2. Nyama – Autodisciplina
 3. Asana – Postura fizică
 4. Pranayama – Respirația
 5. Pratyahara – Retragerea simțurilor
 6. Dharana – Concentrarea intermitentă
 7. Dhyana – Concentrarea permanentă
 8. Samadhi – Divinitatea

Yoga încorporează posturi fizice (asane), tehnici de respirație (pranayama) și meditație (dhyna), care ghidează către cunoaștere de sine, așezare în corp, conștientizare și liniștirea minții.

Prin practicarea posturilor yoga, începem să purificăm corpul, să îmbunătățim tonusul muscular și flexibilitatea. La un nivel mai subtil , începem un proces de purificare a sistemului energetic, care susține întregul organism. Cu timpul și practică susținută, posturile devin accesibile și comode, respirația este prezentă și conștientă, fără ca mintea noastră să fie distrasă de ceea ce se întâmplă la nivel fizic sau în jurul nostru.

Deși cercetările în domeniu sunt încă la început, există  studii care atestă că yoga poate aduce beneficii importante pentru sănătatea noastră generală.

Beneficii Yoga

 1. Nivel de stres mai scăzut
 2. Ameliorează stările de anxietate
 3. Îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul
 4. Creste imunitatea și tonusul muscular
 5. Întărește articulațiile și structura osoasă
 6. Corectează postura
 7. Îmbunătățeste calitatea somnului

O practică constantă yoga, pe lângă efectele terapeutice, se va extinde și în viața personală, prin alegeri conștiente, sustenabile, în ceea ce privește alimentația, relațiile, bucuria de a trăi în prezent și în armonie cu sinele.

Stiluri yoga

Există numeroase tipuri de yoga, câteva dintre cele mai cunoscute sunt:

 • Hatha yoga
 • Ashtanga yoga
 • Vinyasa yoga
 • Iyengar yoga
 • Bikram yoga
 • Yin yoga
 • Kundalini
 • Restorative yoga
 • Prenatal yoga